Spinnacker+Gotland

Det blir lite glest i bloggen nu eftersom jag de senaste dagarna varit ute i skärgården och segat och seglat



Den närmaste veckan kommer jag att vara på Gotland i solen!
Veckan efter det i en Italiensk bergsstad...
Så vi hörs när vi hörs!

Glöm inte att älska varann medans jag är borta!
LOVE


Grymm Fest!

Gårdagens fest hos Linda hänger fortfarande kvar, inte längre i trötthet eftersomjag sov några timmar nu på eftermiddagen, utan i minnen. Det var galet mysigt, jag träffade folk jag inte sett på länge, blev lagom berusad och cyklade hem genom ett öde Tyresö i soluppgången. Tack Alla!

Tyvärr blev de flesta bilderna lite suddiga, men här kommer de skarpaste!

Folk i studerandes... något... Och i bakgrunden folk jag inte sett på närmare100 år


Erik och Jonas indragna i en djup konversation om skepp, Linda i sitt esse och Jonas...på fyllan?


Jag i soffan mellan en såndär... snygg tjej och en Erik


Nattmacka vid tretiden! Observera att Mårtens ögon glimmar rött likt demonernas i min dröm...


Cream Cheese, skinka, hembakt bröd och fler demonögon


Gemytlighet med en norska, en holländare och flödande rosévin


Fler såna fester, Tack!

Rädda en isbjörn!

Kom igen nu allihopa! Gå in på www.wwf.se och bli isbjörnsfadder! Det kostar bara en hundring i månaden, och varje gång man läser om isbjörnar som räddats (man får nämilgen 'isbjörnspost' ett par gånger om året) blir man lycklig!

Dessutom får man en underbar liten isbjörn som får bo hos en. Idag bakade jag havreflarn åt min, som heter Caro Bio, så att han ska hålla tassarna borta från glassen... Den andra lilla isbjörnen på bilden heter Weetabixen och räddades från Finlandsbåtens fördärv lite innan Caro Bio kom till familjen!


Efersom min kille också är väldig söt fick han smaka på kakorna, han med!


Varning bara, dom är väldigt vilda... alla tre...

Drömtydning någon?

Jag undrar om det finns någon mer i världen som drömmer lika konstiga drömmar som jag?

Inatt drömde jag om trianglar som, när dom sammanfogades på ett visst sätt, framkallade Demoner och gjorde att världen vändes upp och ner. I början av drömmen var min familj med och den första demonen kom gåendes i vår trädgård. Innan jag hunnit sammanfoga trianglarna som jag ritade såg han ut som en vanlig människa, (fast min pappa ville köra bort honom för han trodde det var en knarkare, men mamma trodde han hade någon sjukdom som gjorde att han betedde sig underligt)  men då jag satte ihop trianglarna så de bildade en fyruddig stjärna förändrades han till en demon. Jag vet inte vad han gjorde men världen blev helt skev.

Sen drömde jag att vi befann oss på ett rymdskepp för att komma undan demonerna, fast nu var det inte länge familjen som var med utan ett par av Eriks kompisar och två andra som jag inte vet vilka de var. Dessutom tror jag att min praktikhandledare var med och gav oss råd, men jag är inte helt säker på vem det var, bara att vi hade en 'rådgivare'. Där satt vi och ritade trianglar och försökte räkna ut hur vi skulle undvika att vända upp och ner på världen, vissa blev förälskade (det var de två som jag inte vet vilka det var) och när vi skulle äta var vi tvugna att servera varandra kött från våra egna kroppar. Jag tror vi hade ont om mat eller nåt...? Jag vaknade efter att Erik försökt servera sina ugnsstekta genitaler till sin vän Anders och denne vägrade äta dom. Lite slöseri, eller vad säger ni?

Vad säger denna dröm om mig?
Bör jag hålla mig undan drömtydare kanske?

Grupper i Bibeln och idag

Jag har de senaste veckorna läst en del litteratur som grundar sig på karaktärer i bibeln (främst Maria Magdalena) och bibeln itself. En spännande insikt jag fått är hur lika personerna i bibelberättelserna är människor som lever idag och hur även schablonbilder av människor i viss mån kan passa in på oss i dagens samhälle. Här kommer ett (helt ovetenskapligt) försök att identifiera och gruppera in människor efter de kategorier som tycks ha funnits i Nya Testamentets tid:

De skriftlärda och Fariséerna, de "ordentliga" som genom att följa alla lagens regler tror att de ska få del av himmelriket skulla kunna symbolisera alla dem som arbetar så mycket och följer samhällets normer så till punkt och pricka att de glömmer bort att njuta av livet. Till dessa människor kommer det glada budskapet, evangeliet, att laggärningar inte är det som räknas, utan att vi alla får del av friheten i Kristus!

Lärjungarna, Jesu vänner som trots en vilja att följa honom gång på gång misslyckas och både trätar inombördes och förnekar honom i svåra stunder, skulle kunna symbolisera kyrkan, som i alla världens hörn trots sina goda föresatser både glömmer bort att älska varandra och att upphöja sin röst gentemot orättvisor. Alla dessa människor får, liksom lärjungarna, ta del av Guds förlåtelse för att sedan kunna gå vidare med nytt mod och kraft!

Hedningarna, greker och andra som bar kultur och bildning men inte hade tron, skulle i dagens samhälle kunna symbolisera alla dem som genom rikedom, skönhet och annan ytlighet försöker vinna andras uppskattning, men som glömmer bort både andras väl och sitt riktiga jag. Även hos dessa finns en längtan efter mötet med det Gudomliga, och Jesus kallelse gäller även dem!

La Famiglia

Släkten är... släkten!

Nu förstår ni varför jag aldrig skulle göra som Elisha!

Söndagens predikan

På begäran lägger jag nu upp söndagens predikan, som utgår från 1 Kung 19:19-21, 1 Kor 9:19-26 och Luk 9:51-62. Detta är bara för intresserade, inlägget är ganska långt och kanske ovärt att läsa i annat fall! Ni som läser, kommentera gärna =)



Texterna som vi nyss har fått lyssna till har temat efterföljelse och berättar om hur olika människor får möjligheten att följa Gud och göra Guds vilja.


Men när man hör texterna kan det kännas som att vi måste offra allt för att få räknas till dem som följer Gud.


Måste vi, som Elisha, slakta våra oxar, göra oss av med våra ägodelar, och lämna våra föräldrar utan ens ett farväl?  Måste vi, som Paulus, göra oss själva till slavar och försaka allt? Måste vi låta bli att begrava våra döda och ta farväl av våra kära för att passa som efterföljare till Jesus?


Är det vad som krävs om vi ska kunna vinna dendär lockande segerkransen, den som aldrig vissnar, som Paulus skriver om? Diskvalificeras vi direkt om vi råkar se oss om när vi tänkt börja plöja?


Det är lätt att tycka att dagens bibeltexter ställer alltför höga krav på oss människor. Att försaka allt och inte få ta farväl av dem man älskar innan man ger sig av för en lång tid, kan kännas orimligt. Och samtidigt tror jag att domhär texterna har något viktigt att säga till oss alla idag.


Jag tror det finns en anledning till att människorna som kallas blir tillsagda att lämna allt bakom sig. Jag tänker mig att uppmaningen finns där för att vi människor ofta trampar runt i invanda mönster. När vi ser möjligheter till något nytt, till förbättringar i våra liv kommer vi själva ofta med invändningar. Förändringar kan te sig skrämmande, och vi håller oss därför kvar i våra inkörda hjulspår, trots att vi kanske inte mår bra av det.


Jag tänker mig att vi, precis som Elisha och människorna som Jesus kallar, alltför ofta låter oss hindras av rädslor och av vardagen när det handlar om att förverkliga våra drömmar. Vi intalar oss själva att det vi drömmer om är omöjligt, eller att så mycket annat behöver göras. När vi får chansen att göra det vi innerst inne längtar efter tror vi kanske inte att vi är värda något så bra, eller så är vi kanske rädda för att misslyckas.

Vad vår anledning nu än är svarar vi, liksom människorna som kallas i berättelserna, alltför ofta att: "Jo, jag ska snart göra det där som jag längtar efter, men först så ska jag bara..." Och så blir det där som vi längtar så mycket efter, aldrig av.


Elisha kom ju också först med invändningar när han kallades, men sen slaktade han sina oxar när han förstått att han skulle axla Elias profetmantel. Precis som Elisha kan vi behöva ta tjuren vid hornen och se vad det är som håller oss kvar i gamla mönster. För vissa av oss är det kanske materiella saker, medan det för andra kan vara relationer eller en oro för framtiden som hindrar.


Ibland behöver vi våga släppa taget om det gamla och invanda och ta steget ut i det okända för att kunna se vad som verkligen betyder något för oss.


Rätt väg för oss tänker jag är den väg där vi kan bejaka det vi har inom oss, vår innersta längtan. Hos de allra flesta finns en stark längtan efter kärlek och bekräftelse, men också en längtan efter att själva älska och göra gott.


Vi är skapade till Guds avbild. Alla bär vi en del av det oändliga, av Gud, i oss. Jag tror att det är Gud som har planterat denhär längtan efter att ge och få kärlek inom oss, för att vi ska kunna bli svar på varandras längtan. Gud kallar oss hela tiden till att vara det som vi är tänka för, även om vi själva har svårt att se det ibland.


Jag tror att många av oss har varit med om tillfällen när vi, för en stund, hänger oss helt och är beredda att släppa allt annat. En sån stund kan vara när man håller på med nåt riktigt stimulerande som är viktigt för en. Det kan vara när man är jätteförälskad och inte kan tänka på något annat än när man ska få träffas igen.


Det kan också handla om när ett nytt livs tänds, när man står inför miraklet att ett barn föds. Vid såna här tillfällen tror jag att Gud är med oss och hjälper oss att glömma alla dedär tråkiga sakerna som gör att vi inte kan älska och njuta fullt ut av stunden: Vi får hjälp med att se att det som hindrar är bagateller.


Men Gud dömer oss inte heller när vi inte kan eller orkar bryta de invanda mönstren, när vi inte lyckas vinna dendär segerkransen som Paulus skriver om. Man kan tänka sig Gud som en förälder som tittar på en tävling där barnen springer. Inte ens storm eller spöregn skulle kunna hindra Gud från att komma och se tävlingen, och Gud älskar sina barn vare sig de vinner eller förlorar.


Och Guds barn, det är vi allihopa. Hur mycket det än stormar i våra liv och hur många skrubbsår vi än får när vi kämpar för att nå målet finns Gud där. Också när vi springer vilse och missar målet finns Gud där för att trösta och uppmuntra oss till att inte ge upp utan att fortsätta kämpa.


Tänk att Jesus inte dömde invånarna i den Samariska byn som inte ville ta emot honom! Tvärt om hindrade han lärjungarna som ville kalla ner eld från himmelen för att förgöra dom. Det ser jag som ett uttryck för Guds överflödande kärlek till oss människor.


När vi inte klarar av det som förväntas av oss dömer vi lätt varandra och oss själva alltför hårt, precis som lärjungarna gjorde i berättelsen. Men till skillnad från oss människor svämmar Gud över av kärlek och förlåtelse.


Det är en kärlek som vi får ta emot varje dag, och som vi kan se i naturen, i goda relationer och i nattvarden här i vår kyrka. Det är en kärlek som vill leda oss in på rätt väg. Det är en kärlek som ger förlåtelse när vi misslyckas med att följa vägen, en kärlek som ger oss mod och kraft att börja om på nytt. Guds kärlek kan hjälpa oss så vi vågar kasta oss ut i livet med både bävan och förhoppningar.


Att säga ja till den kärleken, och visa den för sina medmänniskor. Att våga släppa taget och leva livet fullt ut. Att kämpa för det man tror på och inte döma sig själv och andra. Det tror jag är vad sann efterföljelse handlar om.


Utbrytarna

Idag har jag varit väldigt duktig! Först cyklade jag 1,2 mil till söderledskyrkan, duschade, lyssnade på människors livsberättelser (sanna och påhittade), pratade med församlingspedagogen, sjöng liturgi och cyklade 1,2 mil hem igen! (Båda resorna tog 40 minuter vardera, sammanlagt ungefär två friskispass =) Just som jag kommit hem och satt mig ner ringer pappa och förespråkar en tennismatch. Det kan jag ju inte säga nej till, så jag hoppar upp på cykeln igen och trampar mot IP, där jag sedan möter Erik och pappa.

Pappa vann alla matcher, och när jag tröttnat på förlora och håller på att förgås av hunger bestämmer vi att vi ska ses på Thai-Takeaway för att få käk! Pappa hoppar upp på sin MC som står utanför IP och jag och Erik börjar gå mot den stora utgången för att få ut våra cyklar. Och vad märker vi när vi kommer dit??

Jo att dom har låst den! Spännande kan man tycka eftersom alla andra utgångar antingen är låsta eller är svängdörrar (såna som finns på Skansen) som man inte kan ta ut cyklar genom. Hur tänkte dom som låste kan man undra? Kanske att Erik skulle klättra upp på två soptunnor för att kunna slänga cyklarna över det 2 meter höga stängslet till mig som tog emot på andra sidan? Vad dom tänkte lär jag väl aldrig få reda på, men det är iallafall vad vi gjorde!

Erik gjorde bara illa sig litegrann och sen fick vi jättegod Thaimat och jordgubbar av käre far!

Kvällen avslutades med en grattissång för min minsta kusin som fyller 18 och en snabbvisit hos min andra, inte så lilla kusin, som just skaffat ny lya. Trevlig dag alltså!

Busstrejk

Ingen stockholmare kan väl ha undgått busstrejken som startade vid midnatt. Jag tycker en hel massa, både om kommunal och SL, men det tänkte jag inte skriva om nu, utan jag tänkte bara ta tillfället i akt och berätta att jag idag har cyklat 2,5 mil p.g.a detta!

Jag har insett att det är ett grymmt sätt att färdas på och min kondition kommer förhoppningsvis att förbättras avsevärt under de kommande två veckorna, då jag kommer att cykla till och från Söderledskyrkan två gånger om dagen. Hur härligt är det inte att kunna ta en välförtjänt dusch när man kommer till sin (även i vanliga fall underbara) praktikplats?! Mycket härligare än att sitta med en massa sura människor på bussen och oroa sig för köer och byten kan jag tala om!

Tack SL och tack kommunal för den insikten!

RSS 2.0