Weissbier+Erik=No Deal

Idag skulle Eriks släkt kommit till oss och firat hans födelsedag, men eftersom att han tycks ha blivit lite förgiftad av veteölen som vi drack på nån trevlig Belgisk pub igår blev det inte så. Istället ligger han under täcket och förbannar grannarna som har barnkalas just ikväll.

Själv har jag livnärt mig på tårta (tack mamma!) gammal pizza och gröt (Ingen GI här, inte!) och satt ihop ett pass med tre låtar för Upp-Jympan på tisdag. Jag ska nämligen ansöka om att bli ledare på Friskis, så jag ska jympa ensam i en hall med Ann (som är ett fenomen när det gäller jympa och att göra hårda pass) och sedan bli utvärderad. Spännande...

Dessutom har jag hunnit med det tredje jympapasset denna vecka idag (Core, Box och Medel) så mina pengar sitter säkert! Det schysstaste var att ledaren hade gjort ett nytt pass med bla. Guns n' Roses, Lady Gaga och Cardigans i en grymm blandning. När kents' Utan dina andetag spelades på nervarvningen hade nostalgin inga gränser! 

Även studiemotivationen får sig ett uppsving när ens älskling bara ligger och ser blek ut. Jag har faktiskt läst nästan 100 sidor under eftermiddagen! Men trots att jag fått mycket gjort kommer denna lördag inte att gå till historien som den roligaste jag varit med om...

Tur att jag iallafall har fiskarna som sällskap!

Gurka och Peperoni är inte samma sak...

Igår under middagen började min farmor stånka lite.
Hon som så sällan klagar på mat sa:
Hu vilken stark gurka det låg brevid pizzan!

Jag svarade: Farmor, det är peperoni.

Farmor: Jamen jag såg ju dendär lilla gurkbiten ligga där och tänkte att det var synd att den skulle förfaras, men den var ju jättestark!

Jag: Det är inte gurka, det är peperoni. Det är olika saker.

Farmor: Varför lägger dom sån på pizzan??

Fantasi (freestyle)

Det finns bra och dålig fantasi.

Bra fantasi:
En dagisgrupp står på tunnelbaneperrongen. Istället för att stimma som ungar brukar lägger de sin energi på att klura ut vad de andra resenärerna har för sig. En man står och tittar på en karta.
Barn (imponerat): Wooow, kolla! Han läser en skattkarta!
Fröken (surt): Detdär är ingen skattkarta! Det är en vanlig busstidtabell.
Jaha, då vet barnen att det inte finns nåt spännande i tunnelbanan så de kan lägga sin tid på att ränna in i sina medresenärer och rita på sätena istället för att hålla ögonen öppna...

Dålig fantasi:
På rasten springer ungarna runt på stimmmets skola. Eftersom det är halt gör en av killarna en snygg vurpa. Hans kompisar fortsätter springa trots att han ligger och ojar sig och försöker låta som att alla ben i hans kropp är brutna.
En annan kille: Hur gick det?
Killen som ramlade: Dom knuffade mig!! (högre) DOM KNUFFADE MIG!!!
Sjukt att man tillochmed måste skylla ifrån sig och inte ens kan stå för att man ramlat lite. Men det är klart att det är mycket coolare att ha fallit i strid än att bara ha dålig balans...

Trötttt....

Imorse gick jag upp 05.30 för att hinna göra frukost på sängen åt min sötnos, som fyller 24 idag, innan han vaknade. Sen sov jag visserligen till niotiden då sötnosens mormor ringde för att gratta...

Under dagen har jag flyttat fisk och växter då jag förhoppningsvis får ett av akvarierna sålt imorgon och så har jag varit i centrum och handlat lite (bland annat Missan) och städat hemma eftersom familjen kommer över imorgon. Nyss kom jag hem efter ett boxpass

Jag har insett hur sanslöst mycket man förlorar på bara en veckas utebliven träning!

Igår var jag på Core och höll på attt (visserligen var det Ann som höll i det, och då är det ju alltid extra jobbigt, men ändå; Core brukar inte vara så svettigt!) Tror ni jag blev lite halvslut på 85minutersboxen nyss? Jag boxades mot ledarBenny som alltid är lagom hetsig...

Jag överlevde iallafall passet, men då väntade nästa pärs. Jag skulle tydligen vara kvar på Friskis och stänga med receptionisten 21.30. Det är iochförsig rätt trevligt och finns alltid nåt att läsa där, men just ikväll strulade larmet och jag kom inte hem förrän efter tio. På Eriks födelsedag och allt!

Då var det dags att börja laga middag! Som tur var blev det väldigt gott; färskpasta med kycklinggryta, och nu ska vi mätta och nöjda krypa till kojs!
Godnatt!

Love is in the Aquarium

Sedan vi köpte skalarerna har Guran simmat omkring dem och försökt "ta kontakt" genom att peta på dem med sina känselspröt. Tyvärr uppskattar skalarerna inte riktigt hans inviter, utan de simmar därifrån eftersom han är så mycket större än de.

Vi bestämde att Gurans ensamma dagar skulle vara över och köpte Missan!


På bilden ovan ser ni hur Missan sträcker sina spröt mot Guran och på bilden nedan ser ni hur Guran uppvaktar Missan. Som tur är så är ju akvariet ganska stort så Missan kan lätt dra sig undan när Gurans inviter blir påfrestande!

Vad är grejen med kollektivresenärer?

Hur kommer det sig att vuxna män och kvinnor blir till små barn som vill slå varandra med spadar i sandlådan så fort dom kliver på en buss?

Jag går på en stadsbuss och ska åka ganska långt. Eftersom alla sittplatser är upptagna sätter jag mig på avlastningshyllan bakom första sätena. En östermalmskärring kliver på bussen. Då hon har varit och handlat i två fashionabla småpåsar som hon inte vill ställa på golvet säger hon uppfodrande: Dendär platsen är till för väskor och påsar! Jag frågar henne vänligt om det inte är lättare för henne att bära dom än det är för mig att stå? Tillbaka får jag ett argt fnys! men hon lämnar mig ifred och nöjd kan jag sitta kvar på bussen.

Jag går halvsovande på buss 813 på väg till skolan. När jag kommer på så blir jag tillbakasliten av en arg äldre dam som skriker (jag har hörlurar på mig och tyvärr lyckas hennes gälla stämma ändå tränga igenom min musik) att Du ska minsann lära dig hyfs och stå i kö som alla andra! Vi är typ tre pers som gått på bussen, så jag har missat att fundera tillräckligt mycket över vilken ordning vi som väntade på bussen kommit... Nåväl jag frågar kärringen om det känns jobbigt för henne och sen somnar jag på bussen... men jag undrar vad hon har för rätt att väcka mig ur min halvslummer på väg till skolan?

Jag sitter på tunnelbanan på väg hem. En kanske 17årig tjej sitter mitt emot mig. Hon lyssnar på musik som läcker ut ur hörlurarna, men inte så mycket att det hörs när tunnelbanan åker. En äldre man sätter sig brevid och börjar gorma högljutt och försöker kräva att Nu är det du som flyttar dig eller så stänger du av domdär! Tjejen vägrar! Jag älskar henne! Mannen blir ännu otrevligare och går på om hur ohyfsade ungdomar är nu förtiden. Hon ger blanka fan i honom och lyssnar på sin musik, och karln börjar väl märka att de flesta av oss på tunnelbanan tycker att han är jobbigare än tjejens musik. Han bökar sig ut, trycker till tjejen lite på vägen och sätter sig i andra ändan av Tunnelbanan. Revanch!

Jag sitter på direktbussen från T-centralen. En man sitter bakom mig och ännu en kommer för att sätta sig brevid honom. Tydligen har den sittande mannen lagt sin väska på stolen brevid, för den stående mannen börjar gorma om hur otrevligt det är med folk som tar upp sittplatser med väskor. Den sittande mannen plockar bort väskan, och den andre kan sätta sig, varpå han som sitter innerst vrålar: MEN DU KAN JU FÖR FAAN INTE TRYCKA IN MIG I FÖNSTRET!!!! Som svar får han: MEN DÅ FÅR DU VÄL NÖJA DIG MED EN PLATS OCH INTE EN OCH EN HALV!!!
Halva bussen vänder sig om och konstaterar att den inre mannen är faktiskt inte så förfärligt tjock som vi hade väntat oss...

Jag sitter på buss 873 på väg till Gullmarsplan. Vid Norra Sköndal kliver en äldre man på bussen. Framför mig sitter en latinamerikansk kvinna och läser tidningen. Mannen säger åt henne, ganska strängt, att flytta in. Kvinnan ursäktar sig och säger att hon gärna vill sitta ytterst, men att mannen gärna får sitta vid fönstret. För att visa sin goda vilja ställer hon sig upp för att låta mannen sätta sig innanför henne. Mannen sätter sig på hennes plats och vägrar sedan låta henne sätta sig! Jag hör inte vad han mumlar för oförskämdheter, men kvinnan ser ytterst stött ut och sätter sig två platser längre bak (för det är inte ens platsbrist på bussen) När hon kliver av bussen frågar jag om hon är okej, varpå jag får svaret: Jag mår bra, han är bara så fruktansvärt olycklig!



Hur många olyckliga människor har vi i Sverige?
Och varför åker alla kommunalt?

Fågelbajs i mina cornflakes

I lördags hände något märkligt som fick mig att bestämma mig för att starta denna blogg. Jag är väldigt osäker på ifall jag alls kommer att uppdatera den, men för tillfället "jobbar" min kära fästman sent och det jag borde använda tiden till är att försöka få min uppsats som ska in om en vecka, och som saknar minst 20 sidor, att bli färdig. 
Så: Jag väljer att blogga.

Det märkliga som hände i lördags var att en liten blåmes som av okänd anledning bygger bo ovanför min balkongdörr varje vår råkar flyga in i lägenheten. Bara detta är ju rättså ovanligt. Min kära är ute och sätter segelbåten i sjön, och han är vanligtvis den som löser sånahär småjobbiga situationer när jag får panik.
Så: Fågeln får panik

Den försöker ta sig ut genom köksfönstret som är stängt. Jag får panik. Fågeln bajsar på fönstret och på min blomma på försterbrädet. Jag börjar febrilt kämpa för att hinna plocka ner alla blommor för att kunna öppna fönstret och släppa ut den stackars mesen. Det tar för lång tid. Fågeln försöker flyga ut genom en av mina tavlor istället. (den är rätt stor och är en stockholmsvy, så man kan ju förstå den stackars fågelns misstag)
Så: Jag får ännu mer panik, jag vill ju inte ha fågelbajs på tavlan...

Jag kämpar vidare med mina blommor och undviker att få fågelbajs på händerna. Fågeln sätter sig på mitt Cornflakespaket (enkilosförpackning, är man en fattig student så är man) och tittar intresserat på mig.
Så: Jag känner mig lite lugnare, snart kommer jag kunna öppna fönstret...

Just när jag fått upp fönstret bestämmer sig den lilla blåmesen för att flyga ut genom samma väg som den kom in, genom balkongdörren, istället för genom mitt nyöppnade fönster. Fågeln är ute och där står jag med mitt öppnade nerbajsade fönster, blommor i hela köket och ser att fågeln inte lämnade mina kära Kellogs obefläckade. Likt Royal Airforce har den slutfört sitt uppdrag med bravur. Varken Dresden eller mina stackars Cornflakes hade en chans. Underbart!
Så: Nu återstår att lägga ut mina surt förvärvade Kellogs i föräldrarnas trädgård så att mesens artfränder får glädje av dom. 

Mental Note to Myself:
Ha färre blommor i köksfönstret
Öppna inte balkongdörren annat än vid brand
Stäng Cornflakespaketet
image1
Nu har min man kommit hem, vi får se om det blir nåt mer här!
Ta det lugnt och akta er för blåmesarna.

Inlägg 200!

Denna blogg startades en dag när en fågel flög in i min lägenhet och bajsade ner mina cornflakes. Jag kände att jag ville berätta det för fler än dom som jag träffade just den dagen när jag kom ihåg det, så jag började blogga trots att jag inte hade något större hopp om att jag skulle orka fortsätta skriva.

Nu har jag skrivit 200 inlägg!

Vissa bättre, andra sämre, men jag tycker ändå det är bra av mig att jag faktiskt lagt ner lite tid på att skriva nästan en gång om dagen. Om inte annat är det ju kul att kunna gå tillbaka och kolla vad jag tyckte och tänkte för 177 inlägg sedan...

Två av mina favoritinlägg kommer jag att "återpublicera" eftersom jag faktiskt har lite fler läsare nu än i början! Det ena handlar om blåmesen som fick mig att börja blogga och det andra handlar om kollektivresenärer. Enjoy!

A Fish Called Wanda

Äntligen har jag fått mina alldeles egna (och Eriks förstås) skalarer!

Vi köpte fem stycken på Bromma Zoomarknad (rekommenderas!) och Erik hade dem under jackan hela vägen hem för att de inte skulle frysa. Han såg smått havande ut, och bilden av honom som gravid och mig som omtänksam far förstärktes av att jag bar hans väska hela vägen.

Nåväl, nu är de i mitt akvarium och har blivit polare med Guran!

Förövrigt så har vi fått tillökning då några av snigeläggen kläckts! Minismå äppelsnäckor racear nu runt i akvariet och käkar algerna! Vi provade att mata dem med gurka, men Malva la sig på den och vägrade låta nån annan smaka...

Kolla bara hur hon spänner upp sig när snigelpappan försöker få sig en smakbit...

Erik: Men vi har ju varit gifta i två och ett halvt år, visste du inte det?

Mina damer och herrar, jag har återigen drömt något helt sanslöst som jag tänkte föreviga här på bloggen.

Jag drömde att det bodde en tjej till i vår lägenhet. Hon hade nån sorts förhållande med Erik, men för mig verkade det mest vänskapligt. Så en dag försökte hon krypa in i min akvariemöbel och jag blev skitförbannad eftersom den hade kunnat gå sönder och läcka ut 300 liter vatten på golvet.

Jag går till Erik och kräver att han ska slänga ut tjejen (eftersom det är han som låtit henne bo i vår lägenhet). Han verkar inte ha nån lust till det och tillslut säger jag att han får välja mellan henne och mig (övertygad om vad hans val kommer att bli). Problemet är bara att han själv inte verkar så säker på vem han ska välja.

Jag utbrister: Hur kan du tveka?! Vi har ju vart tillsammans i sju år!
Varpå jag får svaret: Jamen hon och jag har varit gifta i två och ett halvt.

Tack för den! Jag får nån konstig förklaring om att han faktiskt bjöd med mig på ett bröllop för två och ett halvt år sen men att jag inte kunde följa med, så därför visste jag inte om det. Samtidigt som jag lyssnar till förklaringen försöker jag luska ut hur det kommer sig att den enda ring han har på sig är sin förlovningsring med mig.

Rasande rusar jag in i vårt sovrum för att ringa Eriks syssling Linea och höra mig för om detta stämmer samtidigt som Erik försöker hindra mig och menar att vi inte "behöver göra så stor grej av det". Och så vaknar jag, ilsken som ett bi och alldeles för varm.

Som tur var lyckades jag hejda mig från att slita upp Erik ur sängen och skälla ut honom. Istället funderade jag över min dröm och kom fram till att inget av det troligtvis hade hänt. Det hade det ju inte heller! Antagligen är Marcus blogg som jag läste igårkväll (http://blogg.aftonbladet.se/11813/perma/1085528) anledningen till att jag drömde om giftermål.

Well, well. Dags att lämna datan och återgå till studierna!

Olle Carlsson på Barndop!

Igår var jag bokad som kyrkvärd på två barndop, men då jag kom till kyrkan fick jag reda på att det skulle vara ett extra, enskilt, dop efter de två som jag var bokad på. Det skulle vara en annan präst på det än på de två första och jag tänkte höra med honom om han skulle vilja ha kyrkvärd på även det dopet.
 
När det andra dopet var avklarat gick jag alltså fram och hälsade på prästen som stod längst bak i kyrkan, och när han prestenterade sig som "Olle Carlsson" lyckades jag inte hejda mig. "Olle Carlsson från Allhelgona kyrkan?!" sa jag snabbt, "Jag har läst din bok, jag tyckte om den". Sen insåg jag att jag kanske varit lite för framfusig...

Som tur var så var det just den Olle Carlsson (jag kom på alltför sent att det säkert finns många präster med det namnet) och han verkade ganska cool med att bli mer eller mindre påhoppad av en imponerad kyrkvärd. Han sa att han gärna ville ha kyrkvärd på det enskilda dopet så nu har jag, förutom församlingens präster, även sett honom förätta ett barndop.

Det som är så spännande med att vara kyrkvärd på dop är att man får en inblick i hur olika de faktiskt kan vara, trots att det finns en mall för hur det ska gå till i kyrkohandboken. Alla präster har sitt sätt att prata med föräldrarna, sitt sätt att förklara dopets innebörd och sitt sätt att handskas med barnen.

Det galna är att jag kanske en dag kommer få stå där och döpa barnen själv!
Undrar just hur det blir...


Krabbans utsikter

På Amalfis vågiga kust trivs både krrrabbor och jättar:


Säga vad man vill om vägarna i Amalfi och toaletterna i Italien, men just med tanke på att de senaste dagarnas pissväder tycks hålla sog kvar känns det bra att ha fått se lite av solen. Här nedan kan ni jämföra utsikten från vår lägenhet på sikvägen med utsikten från lägenheten i Amalfi. En viss skillnad i klarhet kan skönjas om man tittar noga... 

Bland stenhus och trappor

Såhär tjusigt var Pompeji:


Väldigt mycket trevligare än vad jag föreställt mig. Jag och Erik gick runt bland pelare och stenhus och kände oss som de sippa romare som bodde där en gång för typ 2000 år sen. När jag blev trött i benen blev jag tvungen att besegra Oskar på amfiteatern för att få med honom hem. Han menade att min seger var orättvis eftersom jag hade häst!


Som ni ser var det rätt blött i Pompeji, men på det hela taget var vädret bra på vår resa. Två hela dagar med sol och minst 15+ och halvschysst resten av resan. Det enda som retar mig lite är att jag var slö och aldrig plockade fram mina gympapjuck utom när mina mockasiner var helt nerblötta av regnet. Ingen joggingtur för mig alltså, och idag pallar jag inte morgongympa eftersom jag var så risig i förrgår. 

Detta innebär förstås att Julia blir 50 kronor rikare och jag 50 fattigare denna vecka, men nästa vecka ska jag vara tillbaka på banan hade jag tänkt! Jag har nog en hel del nya muskler i ben och rumpa efter att ha släpat mig runt på muséer och upp och nerför Amalfis alla trappor!


Kan någon tala om för mig varför jag alltid ska bo högst upp eller längst ner i samhället när jag är på semester så jag alltid måste besegra en backe varje gång jag ska hem?! Assisi, St:Anton, Bad Gastein och nu Amalfi; Alla lutar och aldrig har jag bott på mittenhöjd!

Förfärlig hemfärd och olika toaletter

Jag kommer berätta om Pompeji och lägga upp lite bilder därifrån senare idag, men nu innan jag skyndar till skolan tänkte jag berätta om den förfärliga färden hem igår.

Denna gång var det varken serpentinvägar eller dödsföraktande italiernare som gjorde resan jobbig, utan min mage som hade blivit matförgiftad. Tänk er att sitta i olika kommunikationsmedel femton timmar i streck med en upprorisk mage. Inte så kul direkt...

Under hela dagen lyckades jag få i mig en kopp te, ett glas vatten och tre munnar cola.

Konstigt nog mår jag faktiskt fint idag! Erik gick och köpte blåbärssoppa åt mig när vi kom hem igårkväll och efter lite smuttande på den började magen faktiskt funka och min kropp återfick lite energi. Sen ska vi inte tala om hur underbart det var att däcka i sin egen säng efter en mycket slitsam dag!

Då jag sprungit ut och in på toaletter det senaste dygnet kan jag konstatera:

Italienska flygplatstoaletter är sämst! Nästan alltid saknar de sisten vilket gör att även kvinnorna "ståkissar" vilket i sin tur leder till att både toalettstol och golv är nedkissade och stinker förfärligt. Dörrarna går inte hela vägen ner till golvet, vilket leder till att man blir generad eftersom de utanför hör exakt vad som försiggår inne på toaletten.

Holländska flygplatstoaletter är späppet bättre, men inte bra! Stolsring finns visserligen men tyvärr har även dessa dendär irriterande springan mellan dörr och golv. Dessutom riskerar man att missa flyg eftersom folk pratar i telefon på dem (fast det kanske snarare är indiskt än holländskt?).

Franska flygplatstoaletter är faktiskt helt ok! Här går dörrarna ner till golvet och stolsring finns så folk tycks sitta ner och kissat. Däremot tycks de spraya minst en flaska parfym på toaletterna, vilket leder till att man blir smått asmatisk om man uppehåller sig därinne för länge. Man undrar ju vad de vill dölja... Man kan också notera att här, där dörrarna går ner till golvet, säljs kondomer presis utanför toalettdörren vilket det inte gör i Italien eller Holland. Interesting...

Svenska flygplatstoaletter är ju så himla grymma! Förutom sits och heltäckande dörrar finna det papper att torka händerna på när man tvättat dem! Handblås är säkert miljövänligare, men det funkar ju sådär när man har bråttom! Dessutom slipper man både kisstank och parfymstank på dessa toaletter!

Dock kan ingen flygplatstoalett mäta sig med den underbara som står i mitt badrum!
Om jag inte hade bacillskräck hade jag kysst den igår när jag kom hem.

Mitt humör igår:


Trevliga Italianos!

De senaste två dagarna har vi mest latat oss och haft det skönt eftersom både Oskar och Lella är för sjuka för att göra nåt. (De är egentligen bara förkylda, men en förkylning i familjen Borgström är inte att leka med!) För mig innebär ordet semester snarare att lata sig än att gå på museum, så jag har inte lidit av att ta det lugnt! Dessutom har solen hållit sig framme en hel del, vilket förstås är väldigt trevligt!

Igår kunde vi tyvärr inte åka in i smaragdgrottan eftersom det var väldigt vågigt så vi underhöll oss vid vår egen strand och grotta istället.



Jag måste erkänna att italienarna här har gjort mig förvånad flera gånger de senaste dagarna. Min erfarenhet av italienarna i Assisi och Rom är väl inte alltför positiv och jag har hittills tänkt mig dem som ganska sura och snorkiga, men jag har fått tänka om!


Tre exempel som tyder på att Italienare faktiskt kan vara oerhört trevliga och generösa:


Vi skulle betala för att få använda internetcaféet på Amalfis finaste hotell (där alla damer bär minkkappa och herrarna kavaj). Receptionisten höjde inte ens på ögonbrynen över att vi kom in i baggy jeans och rufsigt hår, utan han välkomnade oss glatt och lät oss surfa i lobbyn dubbelt så länge som vi betalat för.


I förrgår när jag ville köpa två mandariner av en frukthandlare gav han dem till mig och ville inte ha betalt; det var nog de godaste mandariner jag någonsin ätit!


I söndags när vi ätit mat på en liten krog och beställde in notan bjöd restaurangägaren på Limoncello "on the house". Detta trots att vi inte följt den italienska seden att äta antipasto, primo, secondo och dolce utan bara ätit pizza och pasta, vilket förstås innebar en magrare nota för dem.


Igår återvände vi som kunde ta oss ur sängen till samma restaurang och innan notan anlände till bordet hade vi serverats två glas Limoncello var. Vi konstaterade snabbt att på ett sånt ställe skulle man lätt kunna bli stammisar!


Den söta dubbelmandarinen som jag fick hos frukthandlaren och damen som fyllde våra Limoncelloglas

Nu ska vi till Pompeji för Oskar har lyckats ta sig ur sängen!
Imorgon kommer vi hem till Sverige igen.
Arrividerci!


In Vino Veritas

Efter att ha firat Karin igår genom att laga en god middag i lägenheten(!) och prova tre olika sorters vin tänkte jag berätta sanningen bakom bilderna i inlägget från igår.


Precis som pappa räknade ut så såg vi fiskarna på Napolis motsvarighet till Aquaria, det vill säga ett akvariemuseum. Det speciella med dessa akvarier är att de tillhör världens äldsta och att det också finns konserverade djur där. Bland annat Muränan Helena har dom stoppat i en burk.


Det sägs att de allierade smakade en fisk av varje ur akvarierna när de intog Napoli. Jag och Karin blev så inspirerade av det att vi beställde bläckfisk av sorten som visas på bilden ovan till lunch på en restaurang. Det var utsökt, men tyvärr fick vi inget ris till trots att jag beställde det.


Här nedan ser ni hur hög palmen jag klättrade i var. Men jag kan lova att italienarna tyckte jag var knäpp ändå...

Idag ska vi strax åka till en "emerald cave" (det tycks visst finnas en på varje turistort) men Oskar får stanna hemma eftersom han har 40 graders feber. Imorgon har Karin lust att spendera hela dagen i Pompeji så jag funderar på att bli lite sjuk till dess.


Jag har fått alldeles nog av kultur för ungefär en månad framåt. I förrgår i Napoli tillbringade vi två timmar på nåt arkeologiskt museum och även om det var kul att se en byst av Sokrates och en av Tiberius så var den tjugonde bysten inte riktigt lika intressant...


Denna filosof tyckte jag dock var lite kul för hans ansikte liknade min pappas på den tiden som han hade mustasch för att inte se så snäll ut. Och kvinnan på bilden bredvid har nog fått tidernas första bröstjob; de trillade antagligen av vid utgrävningen av henne för de är fastcementerade på nytt!


Förskräcklig färd och fina fiskar

Fortsättningen på resdagen:

När vi tillsist hade tagit oss till Roms flygplats och efter mycket om och men fått tag på vårt bagage och en hyrbil började så den nervkittlande resan ner mot Amalfi där vi skull bo. Vi körde ett tiotal mil på motorväg, under vilka Lella prisades för att han klarade av att köra så bra trots dödsföraktande italienare som varken använder huvud eller blinkers när de kör om och byter fil.


Strax efter att vi passerat Napoli rådde GPSen oss att svänga av åt höger. Dumma som vi var litade vi mer på den än på vägbeskrivningen vi fått av uthyrarna, och inom några minuter befann vi oss på en serpentinväg som slingrade sig uppför bergstopparna som ligger mellan Amalfi och Napoli.


Vägen uppför var en prövning. Bilar tutade, människor drällde och hundar skuttade kring vår bil som långsamt tuffade upp mot 1700 meters höjd. Vi som satt inuti förvånades över hur någon frivilligt kunde bosätta sig däruppe på berget med vetskapen om att man skulle vara tvungen att ta den förskräckliga vägen för att åka upp och ner.


Vägen ner var värre. Karin tjöt, Oskar la in en snus och blundade och jag höll i mig (ömsom i Erik och ömsom i framsätena) för att parera när Lella inför varje sväng tryckte bromsen i botten för att vi inte skulle fara ut över klippkanten mot en säker död. Jag kan nog säga att jag aldrig varit så rädd i en bil.


Femton timmar efter att vi påbörjat resandet (04.00-19.00) nådde vi i alla fall Amalfi och kunde inkvartera oss i den mysiga lägenheten efter lite parkeringstrasse för att sedan gå ut och äta en god middag. Det bästa med lägenheten är balkongen, vars utsikt ni kan se här nedan:


Jag har under denna resa fått förståelse för att min mor skrek: Kör i tretti!! så fort pappa gasade när vi åkte på kostigarna till Cofete på Fuerteventura. På något sätt inser man inte faran med stup och snäva kurvor förrän man själv suttit bakom en ratt.


Vi har också alla lärt oss att inte lita blint på GPSen, utan numera struntar vi blankt i vad den säger och tar den längre vägen som går runt bergen istället för att åka över dem när vi ska till Napoli. Inte för att den vägen är bra, men den är i alla fall bättre!


Dock måste man säga att resan trots vissa obehag samtidigt haft sina kvalitéer! Igår hade vi närkontakt med några av de supertjusiga (och fula) fiskarna som bor här i medelhavet och jag har även hunnit med palmklättring i Napoli (Ja, lokalbefolkningen tyckte jag var dum i huvet men eftersom deras körteknik tyder på att de inte har nåt omdöme alls så sket jag i dem). Dessutom har vi ätit gott och druckit god(!) Limoncello.

Mycket trevligt!


Delaying the Flight

Gårdagen började med att vi blev hämtade på Sikvägen 04.00 efter att ha sovit i hela tre timmar för att åka till Arlanda. Den första flygresan sovs bort totalt, jag missade till och med frukosten som serverades. I Amsterdam, där vi mellanlandade började resan dock få karaktär.


Innan vi skulle boarda planet till Rom kom jag på att jag skulle kissa och ställde mig i kön till damtoaletteten.  Eftersom det är såna där fruktansvärda toaletter med ett stort mellanrum mellan golvet och dörren (för att man ska kunna kolla så det inte är två i en?) så hörde man väldigt tydligt vad som försiggick inne bakom dörrarna.

Det vi som köade hörde var en tjej som pratade i mobiltelefon.


När vi (jag och två engelska tjejer) stått i kön i cirka fem minuter utan att någon kommit ut, men telefonpratet fortsatt, ropar en av de engelska tjejerna "Hellooooo" med hög röst. Snart börjar det spolas inne på en av toaletterna och en äldre dam kommer ut. Båda de engelska tjejerna hinner in på den toaletten medan mobilpratet fortgår inne på den andra toaletten.


Fortfarande tjattrandes på indiska med mobilen i högsta hugg skyndar tillsist en tjej ut och jag får äntligen gå in på toan. När jag och Erik sedan skyndar mot gaten hör vi i högtalarna: "Passenger Hansson and Borgström. Go to gate D61 immediately. You are delaying the flight. We are proceeding to unload your luggage."


Springandes passerar vi gaten, och innanför står förstås mobilbruden.

Jag förstår henne inte. Om man nu vill prata mobil in privacy så är väl inte det bästa stället en toalett med två decimeters luftspalt mellan golv och dörr med en lång, arg kö utanför?

Fast det förstås. Ingen av oss förstod nog indiska...


Vi hann i alla fall med planet, och nio timmar efter att vi startade från Tyresö nådde vi Rom. Efter så lite sömn och så lång restid är det inte konstigt om man blir lite trött... eller galen när man måste vänta en halvtimme på bagaget!
Igår hade vi dock återhämtat oss och var vårt vanliga trevliga vi igen!


Fortsättning följer ovan...


Tack!

Tack alla söta som kommenterat på mina mer eller mindre deppade inlägg de senaste dagarna!
Det är så grymmt att ni finns!

Nu far jag ju iväg till Napoli så vi får se hur det blir med bloggandet under den kommande veckan. Här får iallafall ni en bild på hur mitt vackra akvarium ser ut för tillfället. Jag har gett fiskarna weekendfoder och hoppas innerligt att de ska klara sig till på torsdag då jag kommer hem!


Om någon undrar hur det går med mitt och Julias gympavad så kan jag meddela att första veckan blev det Core, KiBox och Medelgympa. Denna vecka har jag hunnit med två boxpass och ett medelpass. Än så länge har jag alltså inte blivit fattig, men kommande vecka spricker det kanske! Om det finns varmt väder och en fin strandpromenad i Napoli så kan det hända att jag klarar det, jag har iallafall packat ner mina tjusiga (men ack så illaluktande) springskor.

Arrividerci!
Helena

Saving Money

Igår gjorde jag världens klipp på rean. Jag har förvisso ingen ambition att bli nån sorts modebloggare, men jag måste få visa vad jag kom över för bara 150 spänn: En brun ullkofta (som jag kommer kunna ha varje dag i mitt fortsatta liv eftersom att den är så skön) och ett par grå ull-kavajbyxor (som kommer vara grymma när man ska va kyrkvärd i en svinkall kyrka)


Det schysstaste är att det går att få till lite häng på kavajbyxorna, och även om inte alla damer i kyrkan kommer uppskatta det så kommer jag definitivt känna mig mer bekväm i det än i ett par heltajta kavajbyxor.

Med tanke på att jag, som nästan aldrig köper kläder, snart har gjort av med motsvarande ett studiebidrag denna rea är rubriken kanske lite missvisande. Men just detta köp var ju väldigt sparsamt! (Utöver detta klipp har jag fyndat två par Levis engineered modell 10002 [varför ändra ett fungerande koncept?] men eftersom alla som någonsin träffat mig sett mig i just den modellen tidigare känns det lite ovärt att visa dom)

Tre steg bakåt, två steg fram!

Igår kom ännu ett bakslag då det gäller min skolgång: Jag fick reda på att jag skulle få G på uppsatsen jag skrivit på under hösten. Visserligen är det självklart bra att vara godkänd, men eftersom jag förväntade mig ett VG blev jag ytterst besviken.

När jag (efter en väldigt trevligt dag i Lineas sällskap) fick det trista betygsbeskedet skrev jag ett mail till min handledare och bad om en förklaring till varför jag inte fick VG. Sen gick jag och min älskling och Boxades i en och en halv timme. När jag efter boxen bjöds på stek hos mina söta och stöttande föräldrar kändes det faktiskt redan mycket bättre! Ett steg fram!

Imorse kom så det andra steget! När jag öppnade min inkorg för mail låg där ett svarsmail från min handledare i vilket hon ursäktade sig och skrev att hon varit för hård i bedömningen av min uppsats. Hon skrev att ett VG kommer vara det betyg som rapporteras in för den!

Nu känns det som att jag efter tre dagars lidande har fått upprättelse. Knappast en upprättelse likt den som den kändaste personen i världshistorien fick, efter att ha lidit i dagarna tre, men åtminstone en liten! Mitt lidande kan kanske inte heller sägas vara särskilt stort. Det grundar sig väl egentligen i att jag alltid haft alltför lätt för mig och därför blir förkrossad efter minsta motgång, men ändå!

Två visdomsord vill jag iallafall skicka med er som kan hjälpa när det känns som att världen är emot en. Jag myntade själv det första i skrivande stund. Det andra vet jag inte vem som myntat, men det är iallafall ett uttryck som mamma och pappa ofta uppmuntrar sina döttrar med när det går trögt för dem:

Lite Box kan rädda vilken sketen dag som helst
och
Skam den som ger sig!

Skitskola

Just nu är jag galet irriterad på min pluggsituation. Igår skulle jag registrera mig på den D-kurs som jag vill läsa, men det framkom då att för att få läsa den måste jag ha läst en annan kurs. Min (visserligen väldigt sympatiska) lärare som tipsade mig om kursen glömde visst att berätta att även om båda två räknas som D-kurser i betyget är den ena mer grundläggande än den andra, varför jag måste läsa den först. Det stora problemet är att kursen som jag måste läsa går samma tid som kursen jag vill läsa. Crap.

Idag ringde jag vår prästrekryterare för att höra om jag kunde få dispens för kyrkans grundkurs om jag istället läser akademiska poäng på Uppsala universitet. På honom lät det helt omöjligt, vilket antagligen kommer att innebära att jag måste läsa en kurs som jag inte tror att jag kommer få ut nåt av. Jag lär alltså få sitta ett halvår och diskutera en massa subjektiva frågor med en massa människor och inte lära mig ett smack på kuppen. Great

Jag tycks alltså inte alls få det som jag vill varken när det gäller vårens eller höstens studier trots att jag hela tiden presterar grymma resultat. Ibland funderar man ju starkt på att läsa nåt med mindre fokus på grupprocesser och bolognasystem och med mer fokus på kunskap.
Teknisk Fysik kanske...

Guran

Guramin Guran har fått flytta in i vårt 300litersakvarium eftersom hans förra familj skulle sälja sitt stora akvarium och han inte ville bo i ett litet. Han simmar runt som ett tjusigt flaggskepp och är väldigt fin men svår att ta bilder på. Jag har  iallafall försökt:

Han verkar trivas med sorgisarna och kopparbarberna som sällskap, men så småningom ska vi nog skaffa en eller två tjejer åt honom!

Okristligt tidigt...

Nu undrar ni förstås vad jag gör uppe såhär dags, jag som alltid brukar ha det slappt och kunna gå upp när jag vill. Jag ska jobba på äldreboendet från åtta till ett! Hoppas jag vaknar till lite innan jag kommer dit bara, annars är jag nog inte till så mycket hjälp...

Femtilappen är räddad...

Jag var sjukt trött i morse och hade sjuk träningsvärk efter Anns styrkepass som jag gick på i förrgår, men jag masade mig upp ur sängen och genomled medelpasset klockan tio. Egentligen var det ett väldigt bra pass men jag var för sömning och hade för ont i olika muskler för att riktigt uppskatta det...

Nåväl, femtilappen som hängde löst är iallafall räddad!

Nu har jag duschat, tvättat håret och svidat om till kavaj eftersom jag ska iväg och vara kyrkvärd på två dop. Från svettig gympatjej till välklädd dam på en halvtimme, det ni! Clark Kent skulle inte ha gjort det bättre!

Nyårslöften...

Sedan nyår har jag en liten tävling med Julia; ett nyårslöfte skulle man kunna säga. Vi ska träna tre gånger i veckan och den som bryter avtalet får böta 50 kronor till den andre. Jag känner att jag ligger risigt till redan nu, efter en vecka!

Igår hade jag tänkt gå på KiBox, men eftersom Erik inte pallade pallade inte jag heller. Idag hade jag tänkt gå på antingen Cirkelgym, Skivstång eller Jympa klockan fem, men eftersom det kom en kille och köpte akvarieväxter just då hann jag inte...

Imorgon ska jag vara kyrkvärd mellan tolv och tre och på söndag ska jag jobba med konfirmander. Ett pass saknas fortfarande för att jag ska slippa böta, men när ska jag hinna med det? Får väl kämpa mig upp imorgon bitti och gå på ett morgonpass innan det bär iväg till kyrkan...

Eftersom det handlar om nyår får ni se lite fler bilder från Julias förträffliga bjudning! Det är Emma som tagit dem, men jag tror inte att hon stämmer mig för att jag lägger upp dom här =)

Karin: Nu blir du väl avundsjuk när andra lyckas ta så fina kort på oss?

Lite senare på kvällen. Lite mer champagne. Lite bredare leenden 

Ännu senare på kvällen. Leendena har bytts ut mot ett badkar. Inte illa det heller!

Varför vet mamma alltid bäst?

I förrgår när vi åkte långfärdsskridskor gjorde jag en liten vurpa. Eller Ok, jag föll pladask på isen efter att skridskon fastnat på en kant. Jag ställde mig förstås snabbt upp, borstade käckt av mig och fortsatte åkturen.

Men mina föräldrar som stod en bit bort hade sett min vurpa och det första mamma säger när jag återvänder till dem är: "Gjorde du dig illa? Jag tänkte direkt: Höft, knä och handleder när jag såg dig ramla." "Äh", svarade jag, "det var inget", och bara för att visa det åkte jag förstås lite extra snabbt resten av turen.

Mjaa, nu har jag i två dagar grimaserat när Ann på Friskis säger att vi ska lägga oss på sidan och göra "höftlyft". Man skulle kunna säga att jag har fått en liten höftkaka efter mitt fall. Och mitt knä var igår vackert blålila. Men handlederna är det iallafall inget fel på! En seger för ungdomsupprorsmakerskan i mig, om än liten!

Jag får väl ändå erkänna att min mor hade rätt till 66,6%. Min teori är att hon satt på plåster så många gånger genom åren att hon numera vet vilka kroppsdelar på mig som är benigast och sticker ut mest..

Well well. Mamma, om du läser dethär så hoppas jag att du inte blir stöddig!

Änglar finns...

men dom är det är sällan dom syns...

...dessutom tycks de flesta av änglarna vara invandrare!

Detta har jag kommit underfund med under dagen då jag jobbat på Trollängens äldreboende. Personalen där är helt underbar. De kallar gamlingarna för "sötnos" och "älskling" och vet exakt hur många sockerbitar de vill ha i kaffet, vilket pålägg de föredrar på smörgåsen och vem som sätter värde på att mellanrummet mellan tårna blir ordentligt torkat efter en dusch. Och i princip hela personalen består av invandrare. Fast inte cheferna, de är svenskar.

Samtidigt som det är underbart att se hur fin personalen är mot de gamla blir jag bekymrad över att det är så få svenskar som arbetar med gamla. Vi kommer alla att bli gamla en dag, men vem kommer att vilja ta hand om oss när våra barn ser att svenskar inte jobbar i äldreomsorgen. Är vårt enda hopp om en bra ålderdom knuten till fortsatt arbetskraftsinvandring?

INGEN jag känner har för avsikt att jobba som vårdare i framtiden. ALLA vill bli akademiker och sitta på sina fina kontor. Jag skämms nästan över att jag studerar till präst. Jag vill ju bli ännu en akademiker som kommer att möta människor i tjusiga rum under hyfsat ordnade former.

Men vilka är det som egentligen lever efter evangeliet?
Vilka är det som tar Jesus ord om att tjäna varandra på allvar?

Jo det är personalen på äldreboendet. Människor från Afghanistan, Kazakstan och Thailand som tvättar våra gamlingars fötter och ger dem en dräglig vardag. De flesta av dem är inte ens kristna, men det är på Trollängens äldreboende som evangeliet efterlevs. Det är där som de riktiga änglarna finns.

Min andra dag som vårdbiträde är över och jag trivs fint!
Glöm nu inte att tjäna Gud med glädje!

Edamerhjärna

Efter ett dygns läger med konfirmandassistenterna känns hjärnan ungefär som en edamerost som stått framme på bordet i lägenheten en vecka medans man åkt ut till landet. Därför bestämde jag, Erik och Emelie oss för att ta en sväng på Drevan i minusgraderna för att friska upp den lite. (Att pappa ringde och berättade att han ställt in skenorna efter våra pjäxor och tänkte bjuda på hamburgare efteråt hade förstås en viss inverkan på vårt beslut)

Här ser ni mig i den superheta stassen som jag fick i julklapp


Efter att hon fått byta till mina pjäxor lyckades lillasystran tillslut få stuk på skridskoåkandet utan att stuka några fötter. En fin solnedgång hann vi med innan snökaoset bröt ut!

När snön till sist började yra satt vi redan inne i värmen och slukade den utlovade hamburgaren.
Hoppas ni också tar vara på era hjärnor och inte låter dem möggla för mycket!

R.I.P Mildred

Världens coolaste och farligaste groda har idag gått vidare till de sälla jaktmarkerna. Nu är hon på ett ställe där ynglena aldrig sinar eller sitter i yngeburar!


Saknad av husse och matte (men inte av guppysarna)

Fånigt Soundtrack till en Fin Dag

Idag när vi vaknade låg ett tunnt knastrande snötäcke över ornö. Galet fint!

Så vi gick förstås ut på promenad över sjöarna som inte var fullt så hala längre

Och när vi tröttnat på att gå (i solnedgången) åkte sparken fram!


Dagens soundtrack som ringt i mitt huvud är den svenska versionen av Winter Wonderland som jag tror sjungs av Carola. Den är tråkigt hurtig och går ungefär såhär:

Det är som det var en gammal sägen
Vi kan nästan höra bjällror slå
Klingar glatt från slädar ner mot vägen
Vi anar tomtar smygande på tå

En sån kväll, en sån himmel
Vi har glömt världens vimmel
Ett under som sker
Ja det är vad vi ser
I vår vackra vita vintervärld

Tror ni att Erik flinar när jag går runt och nynnar på den eller?

Ja ja... Nu har vi iallafall anlänt till Sikvägen efter att ha ätit en god middag hos mamma o pappa.

Det första jag såg när jag kom innanför dörren var att Mildred hade klättrat IN i yngelburen. Märkligt nog fanns några yngel kvar, så vi släppte ut både dom och Mildred. Hon har verkat lite spak nu efteråt, men förhoppningsvis är hon sitt vanliga vilda jag imorgon igen!

It's a beautiful day

Igår bestämde sig Erik för att ha den största brasan på ornö, så det är inte så konstigt att han var lite sömnig på vår promenad i morse.


Isen låg spegelblank och Emelie fick syn på en liten flicka under den...


Vi hade uppvisning a'la Blades of Glory och besteg ett berg


Erik matade dom söta hästarna och jag testade min kameras närbildsfokus på iskristaller.
Det var bra.


Nu sitter vi framför kaminen och värmer upp oss.
Hoppas ni också har varit ute i det fina vädret!

Yesterday...

Jag som alltid brukar tycka att nyårsafton är årets mest överskattade fest hade faktiskt riktigt trevligt igårkväll! Jag har ännu inte fått tag i så många bilder från gårdagen, men här kommer några iallafall.

Såhär tjusigt var bordet när vi anlände... och även gästerna var tjusiga!


Tävlingarna som följde efter middagen dominerades självklart av Team Sparrow


De andra lagen kämpade så gott de kunde men "if you fall behind, you're left behind'.


Så småningom blev det lite dimmigt men två brandbilar, en polisbil och en ambulans lyste upp vår natt med sina sirener. Tyvärr stannade inte brandmännen så länge trots flickornas ivriga inviter


Nu ska jag sova, det kan hända att det kommer fler bilder imorgon!

Ni med bloggar på andra domäner...

Hur tänker ni? Det finns så himla många domäner som man kan ha sin blogg på, men jag tycker verkligen att blogg.se är en av de bästa.

Anledning: Alla kan kommentera! Jag läste just en blogg som jag tittar in på då och då (http://www.judgedave.blogspot.com/) och som jag ibland skulle vilja kommentera...
Men det går inte! Man måste nämligen ha nåt himla google-blogger-openIDkonto för att få skriva en liten krumelur.

Och Judge Dave undrar varför han inte får några kommentarer! Nu vet jag inte om han läser denna blogg (han har iallafall kommenterat tidigare)OM han skulle råka se detta vet han iallafall att jag velat kommentera men inte kunnat.

Sen gillar jag inte heller såna sidor där kommentarerna syns först sedan de godkänts av bloggaren. Då skriver man ju sin kommentar innan man vet vad de andra som kommenterat skrivit och riskerar att framstå som halvdum eftersom att man upprepar vad andra redan skrivit.

-  -  -

Nåväl... förutom att uppröras över bloggsidornas undermåliga kommentarsystem har jag idag vaknat efter sex timmars sömn och tagit mig ut till ornö där jag nu sitter och har lite ågren över att min uppsats inte skriver sig själv... TROTS att den ska lämnas in imorgon...

Hur jag hade det på nyår ska jag berätta lite senare när dom jag firade med har vaknat och skickat över lite bilder till mig!
LOVE

RSS 2.0