Grupper i Bibeln och idag

Jag har de senaste veckorna läst en del litteratur som grundar sig på karaktärer i bibeln (främst Maria Magdalena) och bibeln itself. En spännande insikt jag fått är hur lika personerna i bibelberättelserna är människor som lever idag och hur även schablonbilder av människor i viss mån kan passa in på oss i dagens samhälle. Här kommer ett (helt ovetenskapligt) försök att identifiera och gruppera in människor efter de kategorier som tycks ha funnits i Nya Testamentets tid:

De skriftlärda och Fariséerna, de "ordentliga" som genom att följa alla lagens regler tror att de ska få del av himmelriket skulla kunna symbolisera alla dem som arbetar så mycket och följer samhällets normer så till punkt och pricka att de glömmer bort att njuta av livet. Till dessa människor kommer det glada budskapet, evangeliet, att laggärningar inte är det som räknas, utan att vi alla får del av friheten i Kristus!

Lärjungarna, Jesu vänner som trots en vilja att följa honom gång på gång misslyckas och både trätar inombördes och förnekar honom i svåra stunder, skulle kunna symbolisera kyrkan, som i alla världens hörn trots sina goda föresatser både glömmer bort att älska varandra och att upphöja sin röst gentemot orättvisor. Alla dessa människor får, liksom lärjungarna, ta del av Guds förlåtelse för att sedan kunna gå vidare med nytt mod och kraft!

Hedningarna, greker och andra som bar kultur och bildning men inte hade tron, skulle i dagens samhälle kunna symbolisera alla dem som genom rikedom, skönhet och annan ytlighet försöker vinna andras uppskattning, men som glömmer bort både andras väl och sitt riktiga jag. Även hos dessa finns en längtan efter mötet med det Gudomliga, och Jesus kallelse gäller även dem!

Kommentarer
Postat av: karin

Johannes döparen o hans gelikar--vår tids emosar?

2008-07-14 @ 15:37:16
Postat av: Helena

Eller vår tids ny-andliga? -Metanoeite!

2008-07-14 @ 21:11:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0