Dagens predikan: Om Guds rike och att inte springa dit dom pekar

Luk 17:20-30

Jesus säger i evangelietexten: Spring inte dit de pekar; Guds rike finns inom er.

Jag tänker mig att Jesus ord kan vara minst lika viktiga för oss idag som de var då de uttalades för 2000 år sedan. Precis som Israelerna längtade efter Guds rike som för dem innebar frid och trygghet, längtar vi, som lever i ett av världens modernaste länder efter ungefär samma saker. Vi längtar efter frid och kärlek, samtidigt som vi luras att jaga efter en hel massa olika saker när vi söker nå det vi längtar efter. Tidningarna vi läser, affischerna på busshållplatserna och programmen som vi ser på TV uppmuntrar och speglar hetsen efter att bli accepterad och älskad.


Vissa av oss jagar efter att se yngre ut, somliga har ont i magen av stress och vissa av oss tror att en viss tröja eller moppe kan hjälpa oss att bli accepterade. Men Jesus vet att vi inte behöver någon av alla dom sakerna för att vara oändligt älskade. Han vet att vi alla bär på något oändligt värdefullt, bara genom att finnas till.


I dagens evangelietext hörde vi hur fariséerna frågar Jesus om när Guds rike ska komma. Fariséerna väntade, precis som många andra judar, på att en man skulle komma och besegra de romerska ockupationsmakterna. Israel skulle med Guds och denna mans hjälp bli ett fritt och starkt land igen och judarna skulle få utöva sin tro utan att bli förtryckta.


Men om fariséerna hoppades på att få ett datum för när Guds rike skulle komma i antågande blev de nog besvikna på Jesus svar. Dunkelt säger han att Guds rike inte kommer på ett sätt som vi kan se med våra ögon. Jesus poängterar att ingen kan säga att Guds rike är här eller där utan att Guds rike finns inom människan.


Det verkar som att vi människor i alla tider har kämpat för att kunna känna oss accepterade. Det Gudsrike som Fariséerna i texten längtade efter skulle komma med fred och frihet från ockupationsmakter och innebära att judarnas levnadssätt och religion accepterades. Det Gudsrike som vi söker idag skulle kunna beskrivas som frihet från de krav som ständigt ställs på en från olika håll. Guds rike kan vara som en plats där man accepteras som man är, oavsett religion, utseende eller prestationsförmåga.


Men att bli accepterad som man är verkar vara svårt i dagens samhälle. Reklam och media gör allt för att vi ska tro att vi behöver rätt bil, rätt diskmedel, rätt smink, rätt träning och rätt smör på mackan för att nå kärlek och acceptans. Men Jesus visste redan för 2000 år sen att inget av allt detdär är nödvändigt för att bli älskad och accepterad.


Till oss som jagar efter betyg, utseende, karriär och popularitet når Jesus ord i evangeliet: Spring inte dit de pekar. Kanske kan vi idag tolka dessa ord som en uppmaning att inte luras av de stora bolagens reklam som lovar så mycket men snarast gör oss mer stressade. Reklamens bilder på vackra, leende och kända människor gör oss ju bara ännu mer oroliga för hur vi tar oss ut. Att rusa till affären och köpa det som reklamen pekat på kan kanske ge oss en kort tillfredställelse, men knappast någon långvarig frid.


Istället för att ge Fariséerna svar på sin fråga om när Guds rike ska infinna sig säger Jesus att "Guds rike är inom er". Kanske kan de orden säga något om vart vi i dag bör söka för att finna dendär friden, lugnet som vi längtar efter men har så svårt att uppnå. Att Guds rike finns inom oss är en nyckel till att se vårt eget värde. Frid, kärlek och lycka är inget vi når genom att konsumera och köpa på oss fler onödiga grejor. Guds rike, det allra mest värdefulla och eftersträvansvärda, finns inom var och en av oss.


Jesus ord kan påminna oss om vilket oändligt värde vi har, bara i oss själva. Han säger inte "Guds rike finns inom dem av er som får MVG på proven och som ser ut som männen och kvinnorna i Cosmopolitan och Café". Han säger att :Guds rike finns inom er, inom varje människa.


Genom historien har personer uppträtt som verkar ha insett vidden av Jesus budskap. U2s låt som inledde hela mässan handlar om människor som handlat i kärlekens namn och som inte låtit sig luras av samhällen som försökt förminska människors värde. Den handlar om människor som under andra världskriget offrade sina liv i kampen mot nazisterna, och om att våga stå upp när människor förtrycks. Den handlar också om Martin Luther King som kämpade för de svartas rättigheter i USA och som mördades efter att ha ägnat sitt liv åt kampen för att alla människor skulle accepteras. Människorna som låten handlar om hade tagit till sig Jesus ord; "spring inte dit de pekar" och vägrade därför att ställa sig i leden av förtryckare. Dom hade tagit till sig budskapet om varje människas oändliga värde och vågade därför gå åt ett annat håll än dom som försökte sätta prislappar på olika personer. Varken hudfärg, prestationsförmåga eller popularitet spelar någon roll för den som insett att varje människas värde, Guds rike, finns inom henne.


Människor som kämpat för kärleken kan vara goda förebilder för oss när vi i vår vardag kämpar mot krafter som försöker få oss att glömma vårt stora värde. Dom kan hjälpa oss att se det oändliga värdet som vi har i oss själva, det värdet som vi varken kan sänka eller höja med våra prestationer.

Tänk om vi kunde ta till oss det som Jesus säger i texten, att Guds rike finns inom oss alla, och tänk om vi kunde hjälpas åt att påminna varandra om det oändliga värdet och den stora kärleken som aldrig slutar älska oss.


Den som behöver påminnas om sitt värde kan vara någon i ens familj, det kan vara en arbetskamrat, eller nån som sitter ensam i skolan på rasterna. Varje gång som vi hjälper någon att minnas att han eller hon bär på Guds rike, och varje gång som vi tänker på oss själva som dom underbara skapelser vi är, så gör vi Gud en tjänst. Vi handlar i Guds, i kärlekens namn.


Kommentarer
Postat av: kalle

toppen helena! vilken prästtalang du är! kul att läsa dina predikotankar. =)

2008-11-17 @ 17:19:02
Postat av: Helena

Tack =)

Du får säga till om du ska upp i predikstolen så jag kan komma o lyssna!

Love

2008-11-18 @ 12:39:09
Postat av: Karin

Tack!

mmm, jo, de hade allt rätt, de där som berömde dig..... och jag får väl säga till dig som jag sagt också till Hanna:

Att kunna predika så är en riktig Gudagåva. Vad bra att du förvaltar den så väl...fortsätt med det!

2008-11-19 @ 00:15:03
Postat av: Helena

Tack =)

Nästa gång får du komma och höra det "live"!

2008-11-19 @ 08:03:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0